Het is rustig…, heel rustig. De trage beweging van de voorbijgaande wolken is door het raam in mijn trappenhuis zichtbaar. Iedere avond weer is het bijzonder om het schouwspel van de zonsondergang en het spel van licht en wolken door het kader van het raam te ervaren. Het heeft iets meditatiefs en voelt soms zelfs als een spirituele ervaring.

 

Tijdens de quarantaine als gevolg van het coronavirus voelde buiten heel ver weg. Daarom besloot ik iedere avond tijdens de zonsondergang het uitzicht vanuit het raam in mijn trappenhuis te fotograferen. Wat begon met één foto, is een reeks van 81 foto’s geworden. Het resultaat is een overzicht van alle zonsondergangen tijden de quarantaine van 15 maart tot en met 1 juni 2020.

Het Boek

 

Een boek als herinnering voor de quarantaine periode door COVID 19.

Toen Nederland op 15 maart 2020 vanwege het coronavirus op slot ging, heeft beeldend kunstenaar Noortje Haegens haar camera gepakt. Ze besloot elke dag gedurende de quarantaineperiode de zonsondergang vanuit het raam in haar trappenhuis te fotograferen. Wat begon met één foto, is een reeks van 81 foto’s geworden. De fotoserie toont ons de quarantaine vanuit het perspectief van Noortje van 15 maart tot en met 1 juni 2020, de dag dat de maatregelen versoepeld werden.

Noortje neemt ons mee naar haar raam en laat ons in een onrustige en bijzondere tijd naar de geruststellende hemel kijken. De luchten zijn speels in haar bewegelijkheid, meedogenloos realistisch en ruimtelijk ongrijpbaar. Door de aanwezigheid van de muur en het raam worden we eraan herinnerd dat we opgesloten zijn. Tegelijkertijd bieden de prachtige zonsondergangen ons troost en een perspectief op de toekomst. De foto’s van Noortje beloven ons dat er een later is.

Specificaties

Prijs: € 24,95

Uitgeverij: Uitgeverij Komma
Drukwerk: NPN Drukkers
Lithografie: Marc Gijzen
Ontwerp: Michelle Sipers
Tekst: Michel Lafaille
Taal: Nederlands
Oplage: 500
Formaat: 170 X 240 mm
Aantal pagina’s: 84